Jens Högbom Liljaskolan - bäst i Norrland!

Vid Yrkes-SM i Uppsala i slutet av april placerade sig Jens Högbom från Liljaskolan på en utmärkt 7:e plats av 18 tävlande från gymnasieskolor runt hela Sverige. Jens var den elev som kom främst från skolor i Norrland. En framgång för både Jens och Liljaskolan. Här grattas han av några av sina klasskamrater i årskurs 3 Bygg- och anläggningsprogrammet, med profilen Banteknik.

En  speciell tävling, sammanfattar Jens

Yrkes-SM för maskinförare innehöll många delmoment som kanske inte kommer tillhör vardagen för den yrkesverksamme maskinföraren. Eller vad sägs om att knacka hål på ett ägg med grävmaskinens skopa, eller att stänga en öppen ask tändstickor med hjälp av hjullastarens skopa, för att i en annan deltävling slå ned en tennisboll som ligger överst på ett rör med skopan utan att vidröra röret.

Att sedan lyckas lasta exakt 10 ton grus på ett flak utan att kunna räkna annat än antalet skopor man fyller med är inte heller helt lätt. Avdrag gjordes för varje kilo över eller under målet - 10 ton.

- Det var en kul tävling, som säkert visar om vi som tävlande är skickliga maskinförare, berättar Jens. Men, tillägger han, visst handlar det också en del om tur.

Många jobberbjudanden - men sviker inte farsan!
Jens Högbom går tredje och sista året på Bygg- och anläggningsprogrammet vid Liljaskolan. Inriktningen är anläggningsmaskinförare med specialisering Banteknik. Det innebär att Jens kommer att få behörighet att arbeta med byggande och reparation av järnväg.

- Jag har redan fått 5 erbjudanden om jobb, berättar Jens inte utan viss stolthet. Men, fortsätter han, jag har ju redan jobbat en hel del i pappas företag och jag kommer inte att svika farsan! Jag trivs bra där och har redan bestämt mig för att jobba vidare där efter gymnasiet.

Av resultatet vid Yrkes-SM och av de omdömen som hans lärare ger om Jens insatser i skolan blir han säkerligen en värdefull medarbetare i företaget.

RS

Publicerad 2018-05-07