Grundarbetet avgörande

Både Sally Strand och Jennifer Sjögren började på andra gymnasieprogram, men efter ett års studier bytte de till lackering på fordon. Båda tycker att utbildningen ger dem många tillfällen att utveckla sin kreativa och skapande förmågaS.

Sally och Jennifer trivs

– Här trivs jag verkligen, det är ett fritt och kreativt arbete och stämningen bland oss elever och lärare är jättebra! berättar Sally Strand. Hon började på estetiska programmet bild.
– Ja, jag älskar att rita och måla, men jag trivdes inte riktigt med de uppgifter vi fick arbeta med. Jag ville ha något mer friare. Och min familj har alltid sysslat med att renovera bilar, helst amerikanare. Då har jag hjälpt till med motivlackering, så steget över till en utbildning som billackerare var kanske inte så långt.

Jennifer Sjögren gick första året på samhällsvetenskapsprogrammet.
– Jag trivdes bra i klassen, men kände att jag ville byta till ett yrkesprogram som kan leda till arbete direkt efter gymnasiet. Nu är jag jättenöjd med att jag valde att byta till lackering. Stämningen här är jättebra, jag trivs hur bra som helst.

Utbildningen inom lackering sker ofta i projektform. Skolan tar på sig verkliga arbeten både i den egna moderna verkstaden, och ibland i form av större externa jobb på andra orter. Bland annat fick en klass i uppdrag att lackera en lastbil på plats i Bollebygd.
På så sätt får eleverna följa alla moment som kan ingå i en kunds önskemål.
– Vi har lärt oss grunderna i lackering fortare genom det arbetssättet. Nu kan vi både grunda och lackera bra, berättar eleverna. Vi har i praktiken sett att grundarbetet är helt avgörande för slutresultatet.

Hälsokontroll av sökande till karosseri och lackering
Liljaskolan rekommenderar dig som tänker söka till karosseri och lackering och som har problem med dina lungor eller luftvägar eller som har astma eller allergi att först rådgöra med vår skolsköterska. Enligt arbetsmiljölagen får man inte utsättas för isocyanater om man har sådana problem.