Inriktning Lastbil och mobila maskiner

Inriktningen innebär utbildning till mekaniker för Lastbilar och tyngre mobila maskiner. Du får lära dig service, diagnostik och reparation av olika tunga fordon.

LASTBIL OCH MOBILA MASKINER FT


(T)UNGA MEKANIKER. Jesper Sjögren, Nordmaling, Isabell Rölvåg, Robertsfors och Jesper Andersson, Sävar utbildar sig till mekaniker på tunga fordon och mobila maskiner. Gärna större maskiner.


”Jag bestämde mig direkt att byta till tunga mek.

Vägarna till valet av utbildning är många. Jesper Sjögren blev intresserad av ”tunga mek.” när han under grundskolan gjorde praktik som lokmekaniker.  Isabell Rölvåg intresserade sig för tunga fordon när hon följde med en kompis som gick transport. Jesper Andersson hade redan stora kunskaper om personbilar efter många timmar i hans pappas bilverkstad.

Är du nöjd med bytet av utbildning Isabell?
– Ja! Jag hade aldrig skruvat tidigare, jag kunde ingenting om motorer när jag följde med min kompis till Liljaskolan. Då hade jag redan gått första året på vård- och omsorg, men bestämde mig direkt för att byta.
– Nu går jag redan i trean och det går jättefint. Jag är snart klar att söka jobb, gärna som mekaniker på ännu större maskiner som används i gruvor, berättar Isabell.

Kan du rekommendera utbildningen för tjejer?

- Absolut! Vi tjejer är starkare än vad många tror. Vi får lära oss att lyfta rätt och att att använda olika hjälpmedel. Så jag tycker att fler tjejer ska välja ”tung mek.” för branschen är alltför mansdominerad, betonar Isabell.