Inriktning Personbil

Inriktningen Personbil på Fordons- och transportprogrammet är ett naturligt val för dig som är intresserad av bilar och vill lära dig hur de fungerar och hur man går tillväga för att reparera och serva personbilar. Du får lära dig allt från traditionella mekaniska arbetsmoment till dagens moderna servicearbeten där datorer används.

PERSONBILSMEKANIKER. Jacob Johansson, till vänster kommer från Bjurholm och Erik Lundström, Umeå, hjälps åt att montera tillbaka kopplingen på en bil som de håller på att reparera. Grabbarna är klasskamrater i årskurs 2 av fordonsprogrammets inriktning mot personbil. Efter den lyckade monteringen tar de en kort paus och berättar hur det är att vara elev på utbildningen.

”Det bästa jag gjort är att börja på Lilja”
– Jag sökte till den här utbildningen därför att jag vill meka praktiskt med motorer. Jag trivs helt enkelt att jobba med motorer, säger Erik Lundström från Ålidhem i Umeå.

Trivs du på Liljaskolan?
– Det bästa jag någonsin gjort är att börja på Liljaskolan. Jag känner mig som hemma här. Det är trevliga kompisar, bra och trevliga lärare och jag får jobba med och lära mig det jag vill.

Vad är ditt framtida mål?
– Målet är att jobba på en märkesverkstad i framtiden. För det krävs bra omdömen och höga betyg. Även om det kan vara svårt så är det naturligtvis vad jag siktar på.

”Kom hit och prova på!”
– Intresset avgjorde mitt val. Jag har alltid gillat att skruva i motorer för att försöka ta reda på hur det fungerar, berättar Jacob Johansson, som kommer från Brännland i Bjurholm.

Jacob fortsätter att berätta om hur det är att arbeta i bilverkstaden.
- Jag har aldrig försökt hemma att göra så här stora arbeten som att byta växellåda på en bil. Här finns så mycket större resurser som alla verktyg, billyftar och all den hjälp man får från lärarna.

Vad siktar du på efter skolan?
- Jag har sommarjobbat på en bilverkstad och det var väldigt trevligt. Jag lärde mig mycket då jag fick prova på den verkliga världen.

Har du några tips för den som funderar på att bli Personbilsmekaniker?
- Har du som nu går i nian ett bilintresse så ska du komma hit på en PRASO-dag och prova. Den som gillar att skruva kommer garanterat att trivas! utlovar Jacob Johansson.