Att vara elev på FT personbil

Jakob Johansson är 18 år gammal och går andra året Liljaskolans fordonsprogram. Jacobs framtidsplaner: ”Jag ser mig själv om tio år med familj, hus och som en fullfjädrad mekaniker! FT Personbil innebär för många elever "Säkra vägar till jobb!"

Jakobs ”mekarintresse” började som ung med cyklar och växte snabbt vidare till mopeder och bilar. Kunskap om hur man skruvar och lagar har alltid funnits i familjen men intresset hittade han själv då han ville förstå hur allt fungerade.

- Mitt mål är att bli mekaniker eftersom skruva och mixtra alltid funnits där, berättar Jakob. Det vore häftigt att få göra det i stora vida värden och känna att man behövs.

Efter skolan tänker Jacob satsa på att börja jobba direkt. Att studera vidare kommer senare. Förutsättningarna för jobb ser goda ut. Under sommaren jobbade han på Mekonomen i Vännäs där han blev omtyckt och han trivdes väldigt bra med sin arbetsplats och sin chef.

- Man får börja smått och sedan större. Efter skolan vill jag börja med att jobba i Sverige men det vore jäkligt häftigt att jobba utomlands. Att studera vidare kommer senare. Nu går jag kurser för att få högskolebehörighet om jag vill plugga mer i framtiden, men just nu satsar jag på karriären!

Text och bild: Tobias Ruthström, SA11