Att vara elev på FT Transport

Eleverna som väljer inriktningen Transport på Fordons- och transportprogrammet gör 15 veckors yrkespraktik, APL. De får möjlighet att ta flera körkort, samt ett yrkeskompetensbevis, YKB. Lastbilsyrket har förgreningar som förare av bland annat timmerbil, tankbil, distributionsbil, anläggningsbil, miljötransporter och långtradare för fjärrtransporter. Valbara alternativ finns för den som vill bli behörig bussförare eller taxichaufför.

Goda framtidsutsikter

Hampus Winberg från Kalmar och Madelen Bylund, Örnsköldsvik är klasskamrater i andra årskursen på inriktningen Transport på FT.

Både Hampus och Madelen är mycket nöjda efter sina första tre terminer av gymnasiet.

- Det är en väldigt bra utbildning som vi får här, berättar Madelen Bylund.
- Vi får mycket tid att köra olika fordon och lärarna är verkligen måna om att vi ska klara utbildningen, förtydligar Madelen.

Hampus berättar:
- Jag flyttade hit upp från Småland därför att min bror som bor här uppe rekommenderade mig att välja skolan. Det valet har jag aldrig behövt ångra, berättar Hampus.

Vilka mål har ni med utbildningen?
- Närmast siktar jag på att klara uppkörningen för B-körkort när jag nästa vinter blir 18 år, säger Madelen förväntansfullt. Och hon har redan sina förhoppningar om jobb efter gymnasiet klara.
- Jag siktar på att köra en stor mjölkbil, eller en bärgare. Jag följde med en bärgarbil under min senaste praktikperiod. Man får verkligen lära sig mycket under en APL-period, tillägger Madelen.

Hampus har även han klara mål för sin närmsta framtid.
- Jag har redan tagit B-körkortet här och det känns bra. Nu går jag vidare med de kort som krävs för att jag efter utbildningen ska kunna få en anställning som lastbilschaufför, avslutar Hampus längtansfullt.

Flera körkort och behörigheter

På Transport får du möjlighet att ta flera körkort och behörigheter, bland annat:
C + CE  (lastbil med släp), D-behörighet (buss), Hjullastare Godshantering, Truck behörighet A+B, samt ADR-intyg och Taxi.

Transport- och logistikbranschen växer samtidigt som många yrkesförare under de kommande åren uppnår pensionsåldern, därför är förutsättningarna goda att få arbete efter godkänd examen.