Att vara elev på HT

Theresé Constantine från Bjurholm, Lucas Englund, Kalix och Sandra Kronborg, Lidingö är klasskamrater på Liljaskolans Hotell- och turismprogram. Efter snart fem terminer kan de se tillbaka på många studieresor i Sverige, APL i Sverige, i Turkiet, på Teneriffa och Mallorca.

Lucas Englund valde Liljaskolan därför att skolan hade många praktiska inslag i utbildningen och praktik utomlands. Sandra ville kombinera studierna med snowboard. Theresé bestämde sig när hon gjorde PRASO på Liljaskolan.
– Det valet har jag aldrig haft anledning att ångra, berättar hon.

Hur känns det nu, efter drygt halva utbildningstiden?
– Jag är väldigt nöjd, berättar Lucas. Redan första terminen besökte vi Hemavan där Stig Strand pratade om sitt liv och arbetet inom hotell och turism. Vi studerade sedan  turismanläggningen vid Höga Kustenbron
– Vår första riktiga utmaning var sedan att jobba vid ett event i Umeå. Vi skulle ställa fram mat till flera hundra besökare. Det skulle vara fräscht och snyggt med mat framme hela tiden. Det var kul att vi så tidigt fick ett verkligt ansvar, betonar Lucas.

Inledande praktik
Luckas och hans klasskamrater fick också praktisera på hotell Plaza i Umeå. Under ht i tvåan åkte de till Stockholm och bland annat Friends arena, Vaxholms Kastell, Silja Symphony, samt Ghost Walk i Gamla stan. Under vårvintern besökte de Jokkmokks marknad, Kiruna och Ishotellet i Jukkasjärvi.

Dags för APL utomlands
Nu i slutet av vårterminen är det dags för APL, arbetsplatsförlagt lärande. Theresé åker till Turkiet på Side, Pegasor World resort. Där kommer hon att prova på fyra stationer inom  hotell och turism.

För Lucas blir destinationen Teneriffa och fyra veckors APL vid en aktivitets- och äventyrspark på öns norra sida. Sandra ska först till Skansen under fyra veckor. Till hösten gör hon APL på Mallorca under tolv veckor på ett hotell med aktiviteter för alla åldrar.
Eleverna på HT samlar redan under utbildningen på sig breda erfarenheter från arbetslivet.

Text och bild: Roland Samuelsson

Publicerad 20130517