Martin Schibbye engagerade Liljaskolans elever

Journalisten Martin Schibbye och mediestrategen Brit Stakston fick starkt gensvar från ett 60-tal elever vid Liljaskolan när de under fredagen föreläste för dem om projektet med journalistik i klassrummet. Eleverna är utvalda för att via en sluten grupp på Facebook följa Martin Schibbye på en reportageresa till Eritrea under november. Bilden, fr.v. Brit Stakston,Alamin Abdelaziz, Vännäs, Jonas Forsberg, Umeå, Martin Schibbye, Tilda Strömberg, Bolsta och Ida Ovesson, Bjurholm.

Eleverna vid Liljaskolan och ytterligare 19 deltagande skolor i Sverige kommer under reportageresan att få påverka inriktningen på Martins reportage och samtidigt diskutera journalistikens villkor och arbetsmetoder. ”Vi vill att eleverna ska vara producenter”, berättar Brit Stakston och Martin Schibbye.

Eleverna får dessutom arbeta med olika medieövningar där de får undersöka sina egna medievanor och journalistikens arbetsvillkor. Flera övningar kommer att innehålla källkritiska  metoder för att de ska kunna granska trovärdigheten i artiklar, bilder, inlägg och reportage.

När reportaget i Eritrea är klart och eleverna gjort sin del av projektet kommer Martin Schibbye och Brit Stakston åter till Liljaskolan för att samtala med eleverna om resultatet av samarbetet under reportageresan och av elevernas medieövningar.

   

PS: Den 1 juli greps Schibbye och fotografen Johan Persson av Etiopiska militärer under en reportageresa i Ogaden. De anklagades för terrorism och dömdes till 11 års fängelse. De två benådades i september 2012 och frisläpptes. Året därpå utgav Schibbye och Persson reportageboken 438 dagar, i vilken de skildrar sin tid i arrest och fängelse.

 

 

Publicerad 2017-10-06