Praktiserar gott värdskap vid Swedish Workshop i Umeå 13-14 maj

Elever från Hotell- och turismprogrammet vid Liljaskolan i Vännäs deltar som värdar när Västerbotten och Umeå står värd för Visit Swedens koncept Swedish Workshop 2018. I samband med måndagens workshop på Nolia, med ett hundratal deltagare från hela världen, hjälpte Matilda, Emma och Tova-Liisa deltagare att för första gången prova på skidåkning.

Eleverna från Liljaskolan som medverkar som värdar.

 

Elever från HT Liljaskolan är värdar under Swedish Workshop 13-14 maj i Umeå. - Det är oerhört givande för våra elever att få medverka vid den här typen av "skarpa" projekt, berättar deras lärare Rainer Bladh. Eleverna får ett utmärkt tillfälle att kombinera de teoretiska kurser vi läser om marknadsföring och försäljning med praktiskt arbete.

Stolta arrangörer


- Att Umeå och Västerbotten valts ut till att arrangera Swedish Workshop 2018 är en stor ära och vi är väldigt glada över att Visit Sweden väljer att placera workshopen i länet, säger Annika Sandström länsturistchef vid Region Västerbotten i arrangörernas informationsblad.

Arrangörernas förväntningar är att workshopen ska locka 100 köpare från flertalet marknader och cirka 150 säljare från Sverige. Deltagare väntas från omkring 20 länder, bland annat Tyskland, Storbritannien och Nederländerna, samt representanter för nya marknader som Kina och Indien.

Eleverna står för gott värdskap
Eleverna från Liljaskolan kommer att vara värdar vid tre olika tillfällen. Under söndagen finns de på Bildmuseet/Arkitekthögskolan där eleverna från Liljaskolan hjälper Emil Åreng att servera gästerna  välkomstdrinkar.
Under måndagen tar eleverna emot gästerna i entrén till Nolia där en workshop hålls under dagen.  Senare under dagen tjänstgör de på Guitar – The Museum där gästerna erbjuds guidade turer.

Erfarenheter från arbetslivet
Merparten av eleverna går andra året på den treåriga gymnasieutbildningen. De har redan medverkat i flera ”skarpa projekt” som ingår i programmets yrkeskurser. Nu gäller det ”Reseproduktion och försäljning”.
I utbildningen ingår 16 veckors arbetsplatsförlagt lärande, vilket för den här elevgruppen redan har inneburit tre månader både på hotell- och eventföretag på Teneriffa, samt på hemmaplan i Norrland. Steget ut i arbetslivet efter gymnasieexamen blir därför lätt att ta för eleverna.

- Jag praktiserade som aktivitetsledare på Teneriffa i tre månader, berättar Emma Johansson. Jag lärde mig väldigt mycket och växte även mycket som person. Det var en mycket rolig upplevelse, samtidigt som det var nyttigt att vara där själv så pass lång tid, tillägger hon.

Ytterligare information: Rainer Bladh, yrkeslärare HT, 070-280 15 92.

Publicerad 2018-05-11