Rickard valde att tro på livet

- Jag trodde att livet var slut, men det fanns en fortsättning! Så inleder Rickard Persson sin föreläsning för 200 elever och lärare vid Liljaskolans åk 1. Rickard berättar för den andäktigt lyssnande publiken om vägen tillbaka efter den tragiska sprängolyckan vid skolan för 22 år sedan. Han ger råd: ”Lyssna inte på de negativa tankarna om du hamnar i en krissituation. Lyssna istället på din inre kraft som ger energi och fortsätt arbeta mot dina mål.”

Egen bombtillverkning


Olyckan började med att några elever experimenterade med tillverkning av en bomb i ett av   elevernas rum. Laddningen exploderade oväntat och kraftigt. Rickard drabbades svårast. Han miste ena handen, fick stora brännskador och förlorade nästan all syn. Han transporterades snabbt till en specialistavdelning på Linköpings universitetssjukhus.

- Jag var länge kraftigt bandagerad, liknade en mumie och orkade inte resa mig. Läkarna trodde ett tag att han inte skulle kunna gå igen. Men sakta återvände krafterna och med dem tro på framtida liv.


 Gitarren gav framtidstro
- När jag kom upp ur sjukhussängen skaffade jag mig målsättningar, och jag siktade högt, berättar Rickard Persson.
- Vändningen kom när min bror tog med min gitarr till mig på sjukhuset. Jag lyckades få fram ett ljud redan i början och då kände jag att det kommer att gå att spela för mig igen, det var en skön känsla!
-  Det ändrade mycket, nu var det gitarren som gällde. Jag provade att få fram ett ackord med hjälp av mitt patientkort fasttejpat vid handen. Jag tänkte att kan man få fram ett ljud, så kan jag klara att ta ett ackord. Och kan man ta ett ackord kan man ta fyra, och då går det att spela många låtar.


Nu handlar det om vad jag kan!
 Att åter kunna spela gitarr, trots att han nu bara har en hand med tre fingrar kvar gjorde att han satte upp och nådde nya mål.
Rickard utbildade sig  till musiklärare. Han ger ut egna skivor där han spelar och sjunger egna låtar. Han är gift, bor i Tjeckien och har en treårig son. Han ägnar sig nu mest åt att föreläsa, där han också bjuder på sång till eget gitarrspel.

- Hur mår du nu för tiden? Löd en av frågorna från de lyssnande eleverna.
- Bra! Jag är på väg fram i livet, livet är bra, svarar Rickard. För mig handlar det inte om vad jag inte har, utan vad jag kan göra med det jag har!

Roland Samuelsson

Efter föreläsningen överraskade Rickard Persson undertecknad, en gång lärare till Rickard, med en present - Tjeckisk matkorg - som tack för mångårig kontakt och samarbete. Känslorna vällde när jag fick den fina omtanken från min gamle elev som alltid uppträtt glad och med framtidstro, trots det  fruktansvärda olyckstillbud som drabbade honom under gymnasiet.

Stort tack och lycka till Rickard! önskar alla åhörare denna tisdagsmorgon i Vännäs.
(Bilden på Roland och Rickard är tagen av Liljaskolans nytillträdda kommunikatör, Jonathan Björklund.)


 

Publicerad 2018-10-17