Nya elever

Här har vi samlat nödvändig information för dig som funderar på att börja eller redan blivit antagen och ska snart starta.

För dig som redan är elev hittar du mer info här Service

Välkomstbrev nya elever höstterminen 2020

Här är det digitala välkomstbrevet till dig som ska börja årskurs 1 på Liljaskolan. Du har fått ett brev hemskickat till dig via posten. En kopia på det hemskickade brevet hittar du här.

Här följer en hel del viktigt information som du har nytta av. Ta dig gärna tid och gå igenom dem. På hemsidan hittar du mer information om terminstider, lovdagar och skolans utbildningar.

Studiebidrag
Studiebidrag till gymnasieelever betalas ut av CSN utan att du behöver ansöka om det.

Skolkort för bussar och tåg
Du som behöver skolkort för resor från hemmet till och från skolan kan ansöka på webben. Du som är berättigad får kortet vid skolstart av din mentor. Underskriften behöver vara gjord senast 10 augusti.

www.sjalvservice.vannas.se/skolkort

Bibliotekskort
Du som elev behöver ett bibliotekskort som gäller på Liljaskolans skolbibliotek. För att bli beviljad detta finns en digital blankett. I dennas finns också avtal för elevdator och trivselregler att ta del av. Underskriften behöver vara gjord senast 10 augusti.

www.sjalvservice.vannas.se/liljastart

Elevdator
Liljaskolan lånar ut personliga elevdatorer. För att få datorn krävs att vårdnadshavare skriver under en överenskommelse i vår digitala skolstartstjänst. I denna finns också biblioteksregler och trivselregler att ta del av. Underskriften behöver vara gjord senast 10 augusti.

www.sjalvservice.vannas.se/liljastart

Specialkost
För dig som behöver specialkost finns en blankett att ladda ner där du kan fylla i och intyga vilka kostbehov du har. Blanketten lämnas in i samband med skolstart. Blanketten går även att få på skolan.

Länk till blankett

Boende
Du som behöver ordna ett boende i Vännäs hänvisar vi till mer information på vår hemsida, se nedanför. Vissa elever kan få inackorderingstillägg. Ansökan om inackorderingstillägg görs hos elevens hemkommun.

Boendeförmedling

För dig som önskar bosätta dig i Vännäs finns det flera alternativ.

Från och med sommaren 2020 så upphör Liljaskolans förmedling och andrahandsuthyrning av boende till elever och studerande. Det finns istället andra alternativ för dig som vill bo nära skolan. Se nedan.

1. Ansök om ett förstahandskontrakt hos någon av Vännäs fastighetsägare:
För frågor om och för att ansöka om boende i första hand hänvisar vi till det kommunala bostadsbolaget Vännäs Fastigheter och till privata fastighetsägare på orten.

Vännäs fastigheter: https://www.vannasfastigheter.se/
Förteckning över privata fastighetsägare: https://www.vannas.se/?id=10966

I och med att vår förmedling av boende avslutas så behöver även du som tidigare ställt dig i vår kö göra en ny ansökan enligt ovan.

FAQ:

• Elever som är under 18 år behöver en målsman som ställer sig i kö hos fastighetsägarna nämnda ovan. Målsman behöver registrerar sig hos dem, skriv eleven som medsökande och välj sedan område att söka bostad i.
  • Tips: välj inte för få områden, välj så många områden inom Vännäs det går. Det som ligger närmast skolan heter Liljas väg.
  • Gällande Vännäs Fastigheter får du en poäng per dag som registrerad i kön. Det är antal poäng som styr turordningen.

2. Delad bostad, andrahandskontrakt eller rum.
Ett vanligt alternativ för långväga elever på Liljaskolan är att dela sin bostad med andra elever och/eller övriga medborgare i Vännäs. Det är vanligt att avgångselever kan lämna över ett boende till nya elever.

Liljaskolan har inte en egen boendeförmedling för detta, istället hänvisar vi till privata och/eller kommersiella tredjeparter. Du kan enklast komma i kontakt med andra elever/medborgare i Vännäs som önskar dela bostad på exempelvis någon av dessa plattformar nedan.

Förmedlingar av delat boende, rumuthyrning och kollektivtboende:

• www.botillsammans.nu
  • www.findroomate.se
    På dessa plattformar väljer du att registrera dig som sökande av ett delat boende eller att erbjuda ditt boende till att dela det med andra. Registrera dig/ditt boende i Vännäs och/eller sök bland personer/boenden i Vännäs.

Andra plattformar:

www.blocket.se
Välj ”Västerbotten”. Välj kategori ”Bostad”. Använd sökordet ”Vännäs” för att leta boenden nära skolan. Alternativt skapa en egen annons för din bostad så att andra kan kontakta dig.

www.facebook.se
Gå med och sök i lokala grupper i Vännäs. Exempel: ”Händer i Vännäs”, ”Vännäs köp & sälj”.

Bibliotek

I Liljaskolans skolbibliotek finns massor av faktaböcker till dina fördjupningsarbeten, samt skönlitteratur, dagstidningar och tidskrifter. Du kan också låna böcker från kommunernas bibliotek.

Mån – tors: kl 10 – 15
Fre: Stängt

biblioteket.lilja@vannas.se

Biblioteksintroduktion
Varje hösttermin erbjuder vi de nya eleverna en introduktion till biblioteket. De visas runt i lokalerna, får upplysningar om vilka tjänster biblioteket tillhandahåller och lånekort delas ut. Tider för introduktion bokas via mail eller telefon.

Databassökning
Vi har tillgång till ett stort antal databaser på biblioteket. Dels via egna avtal men även via samarbetet minabibliotek.se i Umeåregionen.

Busskort

För dig som ska studera vid Liljaskolan och bor längre än 6 km från skolan beviljas ett skolkort för buss/tåg.

Ansökan görs på vår e-tjänst: Ansökan om skolkort för buss/tåg för gymnasiet

Specialkost

Du som ska börja studera på Liljaskolan och är i behov av specialkost behöver lämna in följande blankett: Specialkostintyg