Hotell- och turismprogrammet

Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen. Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande, vilket är centralt inom branschen. 

Hotell- och turismprogrammet på Liljaskolan har en internationell profil. Eleverna har möjlighet att göra praktik på olika hotell, turism- och eventanläggningar i närområdet, i Sverige och utomlands. 

Tips från Liljaskolan: Hotell- och turismbranschen kommer att behöva anställa massvis med ny personal efter att effekterna av pandemin passerat, vilket är mycket snart. Välj Hotell- och turismprogrammet för att vara säker på jobb efter studenten. 

 

Hela världen som arbetsområde

Äventyrare Äventyrsguide Turistchef Turistinformatör Språkresearrangör Sherpa Reseledare Reseproducent Resebyråtjänsteman Parkvärd Nattportier Konferens Hundspannsguide Hotellreceptionist Hotellyrken Hotellmanager Guide Front Desk Manager Evenemangspersonal Croupier Bartender Barchef Agent

Hotell och turism

Vi erbjuder dig en bred utbildning som ger dig en bra grund att stå på inför kommande arbete inom hotell- och turismbranschen.

Hotell- och turismprogrammet har APL i minst 15 veckor och vi har praktikplatser från Norr till Söder i Sverige, i Norge och på Teneriffa i Spanien sedan många år tillbaka.

Vi arbetar med skarpa projekt där vi är med på riktigt. Exempelvis Idoluttagningen i Umeå, Alpina VM i Åre, Rally SM i Vännäs, samt andra olika projekt lokalt.

Vi erbjuder också två intressanta studieresor, den ena vinterresan ”Lapland Tour” där besöker vi bland annat IceHotel, Treehotel samt Jokkmokk marknad. Den andra resan går till Stockholm där vi bland annat besöker Arlanda Flygplats, Friends Arena, Arlanda Express för att nämna några av besöken.

Ett kul program att gå för dig som vill arbeta med människor och ge service.

Lärandet

Du lär dig om ett hotells olika avdelningar och verksamheten på konferenser. Du tränar service, bemötande och hur man organiserar, planerar och genomför möten och evenemang, vilket ger möjlighet till jobb t.ex. i reception, inom bokning, konferens eller våningsservice.

 

Du lär dig om turistinformation, organisation och planering av resor, aktiviteter och upplevelser, resmål och resvägar samt får träna dig i service, bemötande, vilket ger möjlighet till jobb inom t.ex. aktiviteter och upplevelser, turistinformation, guidning eller bokning och försäljning.

För dig som ska söka inför läsåret 2022/23

Det kan vara bra att veta att Hotell- och turismprogrammet har nyligen gjorts om. Tidigare inriktningar tas bort för att ge plats åt yrkeskurser och grundläggande behörighet. Programgemensamma ämnen utökas med kursen hållbar turism och ämnena inom programfördjupningen utökas.

 

Så är programmet upplagt

På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen som du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen är: engelska, entreprenörskap, hotell, konferens och evenemang, service och bemötande och turism.

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Se mer under Programstruktur.

Du har även ett individuellt val där du har möjlighet att läsa fördjupningskurser inom yrket. Samt behörigheter till universitet och högskola.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb. Apl-platserna finns både nationellt och internationellt.

Exempel på APL-platser:

  • Choice Hotels, Trondheim
  • Hotell Landmar Costa Los Gigantes, Teneriffa.
  • Elite Hotel Mimer, Umeå
  • Panorama Lodge, Norge
För föräldrar

En utbildning inom Hotell & Turism öppnar dörrar till både yrkeslivet och fortsatta studier. Under utbildningen tränar eleverna upp sin självständighet och förmåga att jobba i grupp. Oavsett vilken väg de väljer senare i livet är detta ovärderliga kunskaper.

Tvärtemot vad många tror så kan de här programmen nämligen vara högskoleförberedande. Känner man efter avslutad utbildning att det lockar att plugga vidare är detta med andra ord fullt möjligt.

Valfrihet är viktigt för våra elever och därför är det viktigt för oss. Utbildningen stänger inga dörrar – de öppnar bara upp fler.

Se ett exempel på möjligheterna inom hotellnäringen här:

Framtid

Efter gymnasiet

Efter examen kan du bland annat jobba inom:

  • Aktivitets- och eventvärd
  • Konferensvärd
  • Mötes-, event- och gruppbokning
  • Receptionist
  • Våningsservice

Efter vidare studier

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Inom det individuella valet och inom programfördjupningen kan du välja att läsa de kurser som behövs. Studie- och yrkesvägledare hjälper dig med detta.

Tips: Arbetsförmedlingens Yrkeskompass

Yrkeskompassen kan du själv söka och se framtidsutsikterna för olika yrken.

Programstruktur
GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN     600 poäng
Engelska 5    100
Historia 1a1      50
Idrott och hälsa 1    100
Matematik 1 100    100
Naturkunskap 1a1      50
Religionskunskap 1      50
Samhällskunskap 1a1      50
Svenska 1    100
eller  
Svenska som andraspråk 1    100
   
PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN     800 poäng
Engelska 6    100
Entreprenörskap    100
Logi    100
Konferens och evenemang    100
Service och bemötande 1    100
Besöksnäringen    100
Resmål och resvägar    100
Hållbar turism 100
   
PROGRAMFÖRDJUPNINGAR     800 poäng
(Exempel på valbara kurser.)  
Personaladministration    100
Affärskommunikation    100
Drycker och ansvarsfull alkoholservering    100
Entreprenörskap och företagande    100
Företagsekonomi 1    100
Evenemang    100
Naturguidning 1    100
Frukost och bufféservering    100
Servering 1    100
Reception 1    100
Våningsservice 1    100
Evenemang    100
Konferens 1    100
Arrangemang    100
Servering 1    100
Marknadsföring och försäljning 100
Reseproduktion och försäljning 100
Aktiviteter och upplevelser    100
Guide och reseledare    100
Värdskap på resmålet    100
   
INDIVIDUELLT VAL    200 p
   
GYMNASIEARBETE    100 p

Gymnasiet?

Funderar du om Hotell- och turismprogrammet passar dig? Bästa sättet att ta reda på det är att göra ett besök!

Anmäl dig på PRASO så tar vi hand om dig.