NIU Snowboard
För dig som vill elitsatsa och lära sig att försörja sig inom snowboarding. Utan att gå miste om en komplett gymnasialutbildning. Du får alltså äta kakan och ha den kvar!
Utbildningen är för dig som redan är aktiv i sporten och vill fortsätta utvecklas på skoltid. Du kombinerar idrotten, NIU Snowboard, med ett av tre valbara gymnasieprogram under tre år.
På Liljaskolan satsar vi mycket på entreprenörskap kopplat till att kunna försörja sig som snowboardåkare. Oavsett om det är som profesionell snowboardåkare, filmare, butiksägare, pistmaskinsförare, egen företagare eller what ever så lär vi dig hur du kan arbeta med vad du vill.
”Kombinationen snowboard och media på Liljaskolan har definitivt gett mig en riktigt bra grund för att kunna arbeta med film!”
”Mitt tips är att bara göra det! Är man sugen på att tävla så prova, sänk ribban och se det som en träningstävling. Kanske älskar du det, kanske inte men hur som helst så har du garanterat lärt dig något.”
När Christoffer gick på Liljaskolan drev han med sina kompisar UF-företaget @snowtoolsuf som tog hem flera priser. Efter studenten arbetade han som UF-inspiratör tillsammans med @ufvasterbotten.
Utbildningen
När du läser en nationell idrottsutbildning får du ägna tid åt åkning under din skoltid. Träningen bedrivs tre halvdagar i veckan och är alltid tränarledd. Den treåriga utbildningen omfattar totalt 400 gymnasiepoäng. Möjligheterna till träning är goda. På skolan har vi trampoliner, gym och skateramp. Vi tränar i en backe som ger alla våra åkare bra förutsättningar att utvecklas oavsett vilken nivå man är på. Eleverna ges även möjlighet att ta sig till en av backarna i närområdet på fritiden. I regionen finns även ett vattenhopp som vi tränar på under hösten. Vi kör igång vår träning på snö så fort snön kommer och slutar i maj. Under vintern åker vi på läger med start redan i november, vi arrangerar och deltar i olika tävlingar. I årskurs tre har vi ett friåkningsläger där vi går på toppturer och övar lavinkunskap.
Våra tränare har lång erfarenhet av landslagsuppdrag, både som åkare och tränare. Vi har en sjukgymnast som stöttar eleverna i träning och vid eventuella skador. Våra elever har vunnit både JVM- och SM-medaljer, blivit framgångsrika filmskapare och duktiga friåkare.
Du kan kombinera NIU Snowboard med följande program:
- Ekonomi
- Naturvetenskap
- Samhällsvetenskap
Läs mer om respektive program längre ner på sidan.
Hur du försörjer dig som skidåkare
- Professionell snowboardåkare
- Äventyrare
- Filmskapare
- Butiksägare
- Parkansvarig
- Friluftsgalning
…våra före detta elever vittnar om att det finns många sätt att skapa en karriär som skidåkare.
Och det ÄR viktigt att veta – att det enda alternativet inte är proffsåkare på elitnivå. På Liljaskolan och NIU Snowboard satsar vi stenhårt på att utbilda våra elever i entreprenörskap. För att du som elev ska känna dig trygg i att du kommer, oavsett karriärval, ha möjligheten att jobba med det du vill.
5 TIPS FÖR ATT FÖRSÖRJA DIG PÅ SKIDÅKNING – med The Bunch och Liljaskolan
UF – Ung företagsamhet
Klicka här för att läsa mer
Exempel på UF-företag skapade av NIU Freeski/Snowboard-elever:
- SnowTools UF – 1:a pris som årets innovation i Västerbotten. Deltog i SM i Ung Företagsamhet.
- Icebreaker UF – 1:a pris som året affärsplan i Västerbotten. Deltog i SM i Ung Företagsamhet.
- Ampereskateboards UF – 1:a pris som årets hantverk i Västerbotten. Deltog i SM i Ung Företagsamhet.
Mediaproduktion
Klicka här för att läsa mer
Du får bland annat, under skoltid, arbeta med valfritt filmprojekt. Den tiden kan du exempelvis välja att göra en eget season edit.
På skolan finns det tillgång till systemkameror, stativ, mikrofoner och drönare.
Den här kursen är en bra grund för dig som vill etablera dig som filmskapare inom skidåkning i framtiden.
Gör ett besök
Besök oss digitalt eller fysiskt. Att välja gymnasium och gymnasieprogram är ett stort och viktigt beslut. Självklart är det viktigt att ta reda på så mycket man kan innan beslutet. Därför är du som elev och vårdnadshavare varmt välkomna att besöka oss.
Boka ett fysiskt besök: PRASO-besök
Boka ett digitalt besök genom att kontakta läraren, se nedan.
För dig som inte bor i närheten av Vännäs och har svårt att göra ett fysiskt besök rekommenderar vi ett digitalt. Under ett digitalt besök ansluter ni via länk, får snacka med oss lärare, se er runt i lokalerna via kameran och annat smått och gott.
Boende
Det finns gott om boenden i Vännäs för dig som önskar att flytta hit under gymnasietiden.
Vi har lång tradition av att ta emot elver från olika delar av Svergie och Norden. Alla med ett behov av nytt boende intill skolan.
Liljaskolan erbjuder inte några internatplatser eller äger egna bostäder som vi kan förmedla. Men det finns ett stort utbud av kommunala och privatägda fastigheter där du som elev kan bo. Vi rekommenderar att du först tar kontakt med oss tränare så kan vi berätta om de olika alternativen.
Ansökan
Ansökan för att läsa NIU på Liljaskolan sker i två steg:
1. Ansökan för NIU görs på skidförbundets hemsida innan 1 december på: https://ansokan.skidor.com/
Vill du göra en ansökan efter 1 december går det också bra. Ta kontakt med oss lärare så hjälper vi dig med det.
2. Ansökan till Liljaskolans gymnasieprogram gör du genom din skolas gymnasieantagning.
Gymnasiet?
Välkommen att besöka skolan och vår specialidrott.
Anmäl dig på PRASO så tar vi hand om dig.