fbpx

Hoppa till kontaktuppgifter ↓

Om skolan

Varmt välkommen till Liljaskolan.
En gymnasie- och vuxenskola. Vårt mål är att du som elev ska känna dig sedd, trygg och motiverad. Liljaskolan grundades på 70-talet och vi är, precis som då, en kommunal skola öppen för alla. 

Har du frågor? Tveka inte att höra av dig.

Besök Liljaskolan

Besök ett gymnasieprogram

 • Digitalt öppet hus
  Gör ett besök på skolan när du vill. Här av vi samlat allt du vill veta.
 • PRASO-besök
  PRASO innebär att du besöker skolan och följer en klass under nån lektion/några lektioner för att testa hur det är att gå på programmet.

Besök en vuxenutbildning

Oavsett om du är intresserad av yrkeshögskolan, yrkesvux, komvux eller annat så rekomenderar vi att prata med en studie- och yrkesvägledare först.

Vill du komma hit och se utbildningen? Lämna bara ditt mobilnummer eller mail så återkommer vi med mer info.

Besök en vuxenutbildning

 

Boendeförmedling

För dig som önskar bosätta dig i Vännäs finns det flera alternativ.

1. Ansök om ett förstahandskontrakt hos någon av Vännäs fastighetsägare:
För frågor om och för att ansöka om boende i första hand hänvisar vi till det kommunala bostadsbolaget Vännäs Fastigheter och till privata fastighetsägare på orten.

Vännäs Fastigheter: https://www.vannasfastigheter.se/
Förteckning över privata fastighetsägare: https://vannas.se/bygga-miljo-och-infrastruktur/fastigheter-och-offentliga-lokaler/privata-fastighetsagare

FAQ:

 • Elever som är under 18 år behöver en målsman som ställer sig i kö hos fastighetsägarna nämnda ovan. Målsman behöver registrera sig hos dem, skriva eleven som medsökande och sedan välja område att söka bostad i.
 • Tips: välj inte för få områden, välj så många områden inom Vännäs det går. Det som ligger närmast skolan heter Liljas väg.
 • Gällande Vännäs Fastigheter får du en poäng per dag som registrerad i kön. Det är antal poäng som styr turordningen.

2. Delad bostad, andrahandskontrakt eller rum.
Ett vanligt alternativ för långväga elever på Liljaskolan är att dela sin bostad med andra elever och/eller övriga medborgare i Vännäs. Det är vanligt att avgångselever kan lämna över ett boende till nya elever.

Liljaskolan har inte en egen boendeförmedling för detta, istället hänvisar vi till privata och/eller kommersiella tredjeparter. Du kan enklast komma i kontakt med andra elever/medborgare i Vännäs som önskar dela bostad på exempelvis någon av dessa plattformar nedan.

Förmedlingar av delat boende, rumsuthyrning och kollektivt boende:

 • www.botillsammans.nu
 • www.findroomate.se
  På dessa plattformar väljer du att registrera dig som sökande av ett delat boende eller att erbjuda ditt boende till att dela det med andra. Registrera dig/ditt boende i Vännäs och/eller sök bland personer/boenden i Vännäs.

Andra plattformar:

www.blocket.se
Välj "Västerbotten". Välj kategori "Bostad". Använd sökordet "Vännäs" för att leta boenden nära skolan. Alternativt skapa en egen annons för din bostad så att andra kan kontakta dig.

www.facebook.se
Gå med och sök i lokala grupper i Vännäs. Exempel: "Händer i Vännäs", "Vännäs Köp & Sälj".

Bibliotek

I Liljaskolans skolbibliotek finns massor av faktaböcker till dina fördjupningsarbeten, samt skönlitteratur, dagstidningar och tidskrifter. Du kan också låna böcker från kommunernas bibliotek.

Öppettider
Mån - tors: kl 10 - 15
Fre: Stängt

Kontakt
0935 144 85
biblioteket.lilja@vannas.se

Biblioteksintroduktion
Varje hösttermin erbjuder vi de nya eleverna en introduktion till biblioteket. De visas runt i lokalerna, får upplysningar om vilka tjänster biblioteket tillhandahåller och lånekort delas ut. Tider för introduktion bokas via mail eller telefon.

Databassökning
Vi har tillgång till ett stort antal databaser på biblioteket. Dels via egna avtal men även via samarbetet minabibliotek.se i Umeåregionen.

Busskort

För dig som ska studera vid Liljaskolan och bor längre än 6 km från skolan beviljas ett skolkort för buss/tåg. Busskortet berör endast gymnasieelever.

Ansökan görs genom vår e-tjänst: Ansökan om skolkort för buss/tåg för gymnasiet

Historia och kännetecken

Liljaskolans gymnasium i Vännäs erbjuder flera gymnasie- och introduktionsprogram. Yrkes- och högskoleförberedandeprogram. Här får du massor av kunskaper inför yrkesarbete och utbildning efter studenten. På Liljaskolan studerar drygt 600 elever från ett 40-tal kommuner. Två tredjedelar av våra elever kommer från andra kommuner än Vännäs. Vi har elever från hela Sverige och olika delar av världen. Du kan alltså lita på att få träffa väldigt mycket olika typer av kompisar här.

 • Korta skoldagar. Generellt från kl 08.30 till kl 15.05.
 • Läxhjälp. Studiegården har öppet under dagtid samt regelbundet efter skoltid.
 • Skarpa projekt. I alla program jobbar eleverna med skarpa projekt tillsammans med företagen i branschen.
 • UF-företag. Liljaskolan satsar på entreprenörskap. De senaste åren har våra företag vunnit massor av priser.
 • Elever från hela världen. På Liljaskolan blandas elever från stora delar av världen. Våra elever kommer bland annat från Norden, Europa och Asien.

Liljaskolans vuxenutbildningar i Vännäs erbjuder utbildning på flera olika nivåer. För dig som vill byta karriär eller vidareutvecklas samt för dig som saknar grundläggande behörighet och mycket mer. Vi har drygt 150 vuxenelever från hela Sverige.

 • Yrkeshögskola (UH)
 • Yrkesutbildning
 • Uppdragsutbildningar
 • Komvux
 • SFI
Kartor

Besöksadress huvudentré:
Västra Järnvägsgatan 9
911 34 Vännäs

Länk till Google Maps

Liljaskolan har en intressant och lång historia. Detta vittnar skolan olika områden och byggnader om. Vi finns på flera platser för att kunna erbjuda våra elever de lokaler med bästa förutsättningarna för undervisningen.

Karta över Liljaskolan

Utrustning

Läromedel är alltid kostnadsfritt för gymnasieelever. Som gymnasieelev hos oss får du tillgång till dator för ditt skolarbete. De elever som har undervisning i verkstäder eller i fordon/maskiner får skyddsskor och arbetskläder. Bra att känna till är att skolan lånar ut/tillhandahåller läromedel men att eleverna själva står för förbrukningsmaterial så som kollegieblock, pennor mm. 

Alla vuxenutbildningar är kostnadsfria och berättigade för CSN. Beroende på utbildning kan du behöva betala för exempelvis arbetskläder och läromedel själv. Vi har  avtal med leverantörer som erbjuder bra priser. Läs mer om villkoren på respektive utbildning. 

Skolrestaurangen

Skolrestaurangen har ett flervalssystem som innebär att eleverna varje dag har fem olika rätter att välja mellan. En huvudrätt, en alternativrätt, en vegetarisk rätt, dagens soppa och en salladsbuffé som med alla komponenter kan bli en hel rätt. Veckovis matsedel finns på It's Learning och på vår Instagram som en sparad highlight, @liljaskolan.

Du som studerar på Liljaskolan och är i behov av specialkost anmäler detta i vår e-tjänst: Specialkost för gymnasieskolan.

Liljaskolans kök är ett av de kök som ingår i Vännäs kommuns kostavdelning.

Specialidrott

Liljaskolan erbjuder fyra specialidrotter som du kan på olika sätt kombinera med dina gymnasiestudier. När du läser en specialidrottsutbildning får du ägna dig åt din idrott på skoltid. Du kommer att med hjälp av skolan planera dina studier tillsammans med träningen. Utbildningen tas från det individuella valet och det omfattar alla tre år på gymnasiet.

Läs mer om våra specialidrotter här.

Åka till och från Liljaskolan

Parkering
Liljaskolan har personal- och elevparkering samt parkering reserverade för besökare. Elever som önskar en långtidsbiljett för sin bil kan ta kontakt med receptionen. Besökare är välkomna att parkera gratis på vår gästparkering.

Pendeltåg
Tågstationen ligger på ca 5 min gångavstånd från Liljaskolan. Pendeltåget trafikerar sträckan Vännäs – Vännäsby – Umeå C – Umeå Ö (vid Norrlands Universitetssjukhus).

Läs tidtabeller och se biljettpriser på Norrtågs webbplats www.norrtag.se 

Buss
Liljaskolan har en egen bussficka där bussar under skoltid lämnar och hämtar elever mellan Nordmaling och Vännäs samt Vindeln och Vännäs. Bussar mellan Vännäs och Umeå avgår från busstationen, ca 5 min gångavstand från skolan. Med buss tar du dig mellan Vännäs och Umeå på 30-55 minuter med stomlinje 15 eller 55. Möjlighet finns också att åka med bussar som går från Umeå till Bjurholm, Åsele och Östersund.

Busstabeller hittar du enklast via Länstrafiken www.tabussen.nu

Närmaste flygplats
Umeå Airport är den närmaste flygplatsen för dig som vill resa till och från Vännäs.

Umeå Airport har dagliga avgångar till bland annat Stockholm och Göteborg, men även andra orter i Sverige. Dessutom finns möjligheter att flyga reguljärt eller via charter inom Europa.

För avgångar, tider och priser besök webbplatsen för Umeå Airport.

Kontakta

Lättast är att ringa vår reception och växel som kan koppla dig rätt. Annars hittar du kontaktuppgifter till skolans nyckelfunktioner längre ned. 

Reception och växel:
0935 145 00
liljaskolan@vannas.se

Administration
Ulla Hellqvist

Ulla Hellqvist

Administratör

Telefon: 0935 144 95
Mail: ulla.hellqvist@vannas.se

Ansvarsområde
Yrkesvuxutbildningar
Yrkeshögskoleutbildningar
Uppdragsutbildningar
Komvux (Grundvux, Gyvux, Lärvux, SFI)

Stefan Näslund

Stefan Näslund

Administratör

Telefon: 0935 145 00
Mail: stefan.naslund@vannas.se

Ansvarsområde
Reception

Magdalena Lundgren

Magdalena Lundgren

Administratör

Telefon: 0935 144 73
Mail:
magdalena.lundgren@vannas.se

Ansvarsområde
Personalredovisning
VFU-samordning
APL
Schemaläggning

Sanna Lindqvist

Sanna Lindqvist

Gymnasieadministratör

Telefon: 0935 144 75
Mail: sanna.lindqvist@vannas.se

Mån, Ons och Fre: kl 8 – 12
Tis och Tors: kl 12 – 16

Ansvarsområde
Sprint, IMA, NIU, LIU, EK, NA, SA, BF, HT

 

Irene Lindmark

Irene Lindmark

Gymnasieadministratör

Telefon: 0935 145 81
Mail: irene.lindmark@vannas.se

Mån - Fre: kl 07 - 13

Ansvarsområde
FT, VO, BA och NB Skog

 

 

Elevhälsa
Jerry Björn

Jerry Björn

Kurator

Telefon: 0935 144 79, 070 631 46 66
Mail: jerry.bjorn@vannas.se

Mottagning efter överenskommelse
Måndag - fredag: kl 08.00 - 17.00

Ansvarsområde
Bygg- och anläggningsprogrammet
Fordon- och transportprogrammet
Skogsmaskinsförare
Yrkesintroduktion
Individuellt alternativ
Språkintroduktion
Språkintroduktion Yrke

Elin Jakobsson

Elin Jakobsson

Skolpsykolog

Telefon: 072 238 72 67
Mail: elin.jakobsson@vannas.se

Mottagning efter överenskommelse
Torsdagar: kl 07.00 - 16.00

Emma Strömberg

Emma Strömberg

Kurator

Telefon: 072 518 85 86
Mail: emma.stromberg@vannas.se

Mottagning efter överenskommelse
Måndag - fredag: kl 08.00 - 17.00

Ansvarsområde
Barn- och fritidsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Språkintroduktion
Vård- och omsorgsprogrammet

Beatrice Pontén

Beatrice Pontén

Skolläkare

Tidsbeställning görs via skolsköterska.

Petra Siljebo

Petra Siljebo

Skolsköterska

Telefon: 070 252 23 43
Mail: petra.siljebo@vannas.se

Mottagning efter överenskommelse
Tisdag, onsdag och torsdag: kl 08.00 - 16.30
Deltidsanställd

Ansvarsområde
Fordon- och transportprogrammet samtliga inriktningar

Charlotte Rosenlund

Charlotte Rosenlund

Skolsköterska

Telefon: 072 544 87 98
Mail: charlotte.rosenlund@vannas.se

Mottagning efter överenskommelse
Måndag - fredag: kl 08.00 - 16.00

Ansvarsområden:
Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Introduktionsprogram
Lärlingsprogram
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Skogsmaskinsförare
Vård- och omsorgsprogrammet

 

 

 

I elevhälsan ingår även Specialpedagogerna och Studie- och yrkesvägledarna. Se separata avsnitt för kontaktuppgifter.

Skolledning
Maria Öhgren

Maria Öhgren

Gymnasiechef

Telefon: 070 699 15 52
Mail: maria.ohgren@vannas.se

Övergripande ansvar för verksamhet, personal och ekonomi.

Jesper Westman

Jesper Westman

Rektor, Skolenhet A

Telefon: 070 573 93 95
Mail: jesper.westman@vannas.se

Ansvarsområde
Bygg- och anläggningsprogrammet
Fordon- och transportprogrammet, inriktning: Transport

Charlie Svedmark

Charlie Svedmark

Rektor, Skolenhet B

Telefon: 070 682 23 24
Mail: charlie.svedmark@vannas.se

Ansvarsområde
Fordon- och transportprogrammet (åk 1), inriktningar: Lackering, Karosseri, Personbil, Lastbil och mobila maskiner
Naturbruksprogrammet inriktning skogsbruk
Introduktionsprogrammet, inriktningar: IMS, IMA, IMYFT

Sofia Stoltz-Lejon

Sofia Stoltz-Lejon

Rektor, Skolenhet C

Telefon: 070 378 25 18
Mail: sofia.stoltz@vannas.se

Ansvarsområde
Ekonomiprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Barn- och fritidsprogrammet
Vård- och omsorgsprogrammet
Introduktionsprogrammet, inriktning: IMYBF, IMYVO
Specialidrott - NIU/LIU

 

Pat Friberg

Pat Friberg

Rektor, Skolenhet D

Telefon: 070 695 06 22
Mail: pat.friberg@vannas.se

Ansvarsområde
Elevhälsochef
Komvux
Uppdragsutbildning
Yrkeshögskola

Specialidrottslärare
Jesper Fredriksson

Jesper Fredriksson

Tränare, Freeski

Patrick Ljunggren

Patrick Ljunggren

Rekryteringsansvarig och tränare, Ishockey

Alexander Johansson

Alexander Johansson

Tränare, Freeski

Elisabeth Andersson

Elisabeth Andersson

Tränare, Ridsport

Johan Göransson

Johan Göransson

Tränare, Snowboard

Eje Nyman

Eje Nyman

Tränare, Ishockey

Specialpedagoger
Agneta Halvares Palmqvist

Agneta Halvares Palmqvist

Specialpedagog

Telefon: 070 216 20 74
Mail: agneta.halvares-palmqvist@vannas.se

Ansvarsområde Skolenhet B
Ekonomiprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet

Annika Lindkvist

Annika Lindkvist

Specialpedagog

Telefon: 070 590 79 72
Mail: annika.lindkvist@vannas.se

Ansvarsområde Skolenhet C
Barn- och fritidsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Individuellt alternativ
Introduktionsprogram
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Specialidrotter
Språkintroduktion

Ulrika Ahlberg

Ulrika Ahlberg

Specialpedagog

Telefon: 070 184 42 92
Mail: ulrika.ahlberg@vannas.se

Ansvarsområde
Vård- och omsorgsprogrammet
Fordon- och transportprogrammet inriktning karosseri, lackering, lastbil och mobila maskiner samt personbil (åk 2-3)

Marie Granholm

Marie Granholm

Specialpedagog

Telefon: 070 327 76 96
Mail: marie.granholm@vannas.se

Ansvarsområde Skolenhet A
Bygg- och anläggningsprogrammet
Fordons- och transportprogrammet inriktning transport (åk 2-3)
Skogsmaskinförare

 

Studie- och yrkesvägledare
Karolina Enström

Karolina Enström

Studie- och yrkesvägledare

Telefon: 0935 144 76, 073 378 86 76
Mail: karolina.enstrom@vannas.se

Kontakta SYV och boka tid

Ansvarsområde
Bygg- och anläggningsprogrammet
Fordon- och transportprogrammet inriktning transport (åk 2-3)
Skogsmaskinsförare
Yrkeshögskolan (Trafiklärare)
Yrkesutbildningar (Yrkesförare, Skogsmaskinförare)
Komvux (Kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning, Grundvux, SFI)

Ing-Marie Pettersson

Ing-Marie Pettersson

Studie- och yrkesvägledare

Telefon: 070 236 37 72
Mail:

Ansvarsområde
Barn- och fritidsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Individuellt alternativ
Språkintroduktion
Samhällsvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet

Lisbeth Jacobsson

Lisbeth Jacobsson

Studie- och yrkesvägledare

Telefon: 0935 145 50, 070 690 15 59
Mail: lisbeth.jacobsson@vannas.se

Ansvarsområde
Fordon- och transportprogrammet (åk 1)
Fordon- och transportprogrammet (IMYRK, IMPRO)
Fordon- och transportprogrammet inriktning karosseri, lackering, lastbil och mobila maskiner och personbil. (åk 2-3)
Hotell- och turismprogrammet
Komvux (Gyvux)
Vård- och omsorgsprogrammet
Yrkesutbildningar (Vårdvux)