NIU Freeski

NIU (Nationell Idrottsutbildning) riktar sig till dig som vill elitsatsa på din idrott kombinerat med gymnasiestudierna. Utbildningen är för dig som redan är aktiv i sporten och vill fortsätta utvecklas på skoltid. Målet är att nå nationell elit.

Utbildningen

När du läser en nationell idrottsutbildning får du ägna tid åt åkning under din skoltid. Träningen bedrivs tre halvdagar i veckan och är alltid tränarledd. Den treåriga utbildningen omfattar totalt 400 gymnasiepoäng. Möjligheterna till träning är goda. På skolan har vi trampoliner, gym och skateramp. Vi tränar i en backe som ger alla våra åkare bra förutsättningar att utvecklas oavsett vilken nivå man är på. Eleverna ges även möjlighet att ta sig till en av backarna i närområdet på fritiden. I regionen finns även ett vattenhopp som vi tränar på under hösten. Vi kör igång vår träning på snö så fort snön kommer och slutar i maj. Under vintern åker vi på läger med start redan i november, vi arrangerar och deltar i olika tävlingar. I årskurs tre har vi ett friåkningsläger där vi går på toppturer och övar lavinkunskap.

Våra tränare har lång erfarenhet av landslagsuppdrag, både som åkare och tränare. Vi har en sjukgymnast som stöttar eleverna i träning och vid eventuella skador. Våra elever har vunnit både JVM- och SM-medaljer, blivit framgångsrika filmskapare och duktiga friåkare.

Du kan kombinera NIU Freeski med följande program:

• Barn och fritid
  • Ekonomi
  • Naturvetenskap
  • Samhällsvetenskap

Läs mer om respektive program längre ner på sidan.

Ansökan för att läsa NIU på Liljaskolan sker i två steg:

1. Ansökan för NIU görs innan 1 december på: skidor.com/NIU

2. Ansökan till Liljaskolans gymnasieprogram gör du genom din skolas gymnasieantagning.

Kontakt

Kontakta oss med frågor om ansökan, utbildningens upplägg och om du vill göra ett besök.

Tomas Ferry

Tränare, Freeski

Kalle Hellqvist

Tränare, Freeski

Gymnasieprogram

Du kan kombinera NIU Freeski med programmen nedan.

Natur­vetenskap

Samhälls­vetenskap

Barn och fritid

Gymnasiet?

Välkommen att besöka skolan och vår specialidrott.

Anmäl dig på PRASO så tar vi hand om dig.