fbpx

Barn- och fritidsprogrammet

Det här programmet passar dig som vill arbeta med barn, ungdomar eller vuxna inom växande yrkesområden. Samverkan, samarbete och kommunikation kännetecknar utbildningen och yrkesområdet.

Barn- och fritidsprogrammet på Liljaskolan erbjuder två inriktningar där våra elever kan skapa en personlig profil på sin utbildning genom valet av yrkesutgång och arbetsplatsförlagt lärande (APL).

{

"Att ha gått på BF har varit sjukt kul. Man har lärt sig saker som är viktiga."

– Emma, elev på BF
Inriktning: Fritid och hälsa

Inriktningen har fokus på ledarskap och idrott. Ett lämpligt val för dig som siktat på att bli personlig tränare. Egen träning är ett obligatoriskt och populärt inslag för eleverna som väljer den här inriktningen. Eleverna får också utveckla ett hälsofrämjande förhållningssätt. Inom fritidsområdet finns yrken som tränare och instruktör, eller som organisatör inom både kommunal, privat eller föreningsdriven fritidsverksamhet.

Inriktning: Pedagogiskt och socialt arbete

Pedagogiskt och socialt arbete är ett bra val för dig som vill få kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande behov och rättigheter. Inriktningen ska förbereda för arbete som till exempel barnskötare i förskolan eller som elevassistent i skolan. Eleverna får träna sin förmåga att lyhört, kreativt och med omdöme skapa bästa förutsättningar för alla barn och ungdomars delaktighet och lärande. Vi betonar demokratiska värden och mänskliga rättigheter. 

Så är programmet upplagt

På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen är: hälsopedagogik, naturkunskap, kommunikation, lärande och utveckling, människors miljöer, pedagogiskt ledarskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Se mer under Programstruktur.

Du har även ett individuellt val där du har möjlighet att läsa fördjupningskurser inom yrket. Samt behörigheter till universitet och högskola.

Arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Lärlingsutbildning
På Liljaskolan har du möjlighet att från och med åk 2 gå ett så kallat lärlingsupplägg. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.
Framtid

Efter gymnasiet

Efter examen kan du bland annat jobba inom:

 • Bad/sporthallspersonal
 • Barnskötare
 • Elevassistent
 • Personal inom idrotts- och fritidsanläggningar
 • Personlig assistent
 • Personlig tränare
 • Stöd och service inom funktionshinderområdet
 • Väktare

Efter vidare studier

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Inom det individuella valet och inom programfördjupningen kan du välja att läsa de kurser som behövs. Studie- och yrkesvägledare hjälper dig med detta.

Du kan bland annat jobba som:

 • Förskolepedagog
 • Kurator
 • Socionom
 • Sjuksköterska

Tips: Arbetsförmedlingens Yrkeskompass

Yrkeskompassen kan du själv söka och se framtidsutsikterna för olika yrken.

Programstruktur
GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 600 poäng
Engelska 5 100 p
Historia 1a1   50 p
Idrott och hälsa 1 100 p
Matematik 1a 100 100 p
Naturkunskap 1a1   50 p
Religionskunskap 1   50 p
Samhällskunskap 1a1   50 p
Svenska 1 100 p
eller  
Svenska som andraspråk 100 p
   
PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN 700 poäng
Hälsopedagogik 100 p
Naturkunskap 1a2   50 p
Kommunikation 100 p
Lärande och utveckling 100 p
Människors miljöer 100 p
Pedagogiskt ledarskap 100 p
Samhällskunskap 1a2   50 p
Svenska 2 100 p
eller  
Svenska som andraspråk 100 p
   
INRIKTNINGAR 300 poäng
Fritid och hälsa 300 p
Fritids- och friskvårdsverksamheter 200 p
Fritids- och idrottskunskap 100 p
   
Pedagogiskt och socialt arbete 300 p
Pedagogiskt arbete 200 p
Socialt arbete 1 100 p
   
   
INDIVIDUELLT VAL 200 poäng
   
GYMNASIEARBETE 100 POÄNG

Specialidrott

Du kan kombinera dina gymnasiestudier på Barn- och fritidsprogrammet med en av våra specialidrotter. Läs mer om hur det fungerar på respektive idrott nedan.

NIU Snowboard

Idrotter

LIU Ishockey

Idrotter

NIU Ridsport

Idrotter

NIU Freeski

Idrotter

Gymnasiet?

Funderar du om Barn- och fritidsprogrammet passar dig? Bästa sättet att ta reda på det är att göra ett besök!

Anmäl dig på PRASO så tar vi hand om dig.