Yrkesutbildningar på annan ort
Vi erbjuder, i samverkan med Västerbottensvux, ett brett utbud av yrkesutbildningar utöver Liljaskolans egna utbud. Perfekt för dig som vill byta karriär. Yrkesutbildningarna är utformade efter arbetsmarknadens behov, vilket leder till goda jobbmöjligheter. Utbildningarna bedrivs via Astar och Medlearn, men ansöks via Liljaskolans E-tjänst oavsett vilken utbildningsanordnare som är ansvarig.
Information
Yrkesutbildningar på gymnasienivå ingår i det som kallas för yrkesvux. Yrkesutbildningarna är en samling kurser som är sammansatta i färdiga paket.
De färdiga paketen leder ofta till ett specifikt yrke. Efter att du läst ett färdigt paket med kurser kan du be att få ett intyg om sammanhållen yrkesutbildning där dina kvalifikationer framkommer vilket kan underlätta när du ska söka arbete inom yrket. Saknar du gymnasieutbildning kan det avklarade paketet användas som grund sedan läsa till kurser för att få en gymnasieexamen som är bevis på slutförd utbildning på gymnasienivå. Gymnasieexamen kan sedan användas för att söka jobb eller med rätt innehåll av kurser, eftergymnasiala utbildningar på exempelvis universitet eller yrkeshögskola.
I många yrkesutbildningar ingår APL som är en förkortning på arbetsplatsförlagt lärande, där du som elev är ute på en arbetsplats. Hur många veckor APL utbildningarna har varierar. Under din yrkesutbildning är du försäkrad via skolan.
Kostnader och CSN
Utbildningen är kostnadsfri.
Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Utbildningen är berättigad för CSN. Du ansöker om studiemedel hos CSN.
Ansökan
Ansökan
Ansökan till gyvux via e-tjänst
Ansökan måste komma in i god tid före utbildningens sista ansökningsdag. Rektor beslutar om du beviljas den sökta utbildningen. Det är begränsade möjligheter till platser i annan kommun och ett urval av de sökande kommer att göras. Därför bör du vara noga med att motivera ditt behov av utbildningen i ansökan och att du ser till att din ansökan är komplett med personligt brev och betyg.
Studieplanering
Våra studie- och yrkesvägledare hjälper dig att planera vilka kurser du behöver läsa. Du får hjälp att upprätta en individuell studieplan. I den planen ska det framgå vilka kurser du ska studera och vilka mål du har med studierna.
Ulla Hellqvist
Administratör
Telefon: 0935 144 95
Mail: ulla.hellqvist@vannas.se
Ansvarsområde
Yrkesvuxutbildningar
Yrkeshögskoleutbildningar
Uppdragsutbildningar
Komvux (Grundvux, Gyvux, Lärvux, SFI)
Karolina Enström
Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 0935 144 76, 073 378 86 76
Mail: karolina.enstrom@vannas.se
Ansvarsområde
Bygg- och anläggningsprogrammet
Fordon- och transportprogrammet inriktning transport (åk 2-3)
Skogsmaskinsförare
Yrkeshögskolan (Trafiklärare)
Yrkesutbildningar (Yrkesförare, Skogsmaskinförare)
Komvux (Kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning, Grundvux, SFI)
Lisbeth Jacobsson
Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 0935 145 50, 070 690 15 59
Mail: lisbeth.jacobsson@vannas.se
Ansvarsområde
Fordon- och transportprogrammet (åk 1)
Fordon- och transportprogrammet (IMYRK, IMV)
Fordon- och transportprogrammet inriktning karosseri, lackering, lastbil och mobila maskiner och personbil. (åk 2-3)
Komvux (Gyvux)
Komvux Yrkesutbildningar (Undersköterska, Lärling-Fordonsprogrammet)