fbpx

Studieresa till Berlin utan att flyga

18 september, 2019
Gruppbild på en klassresa i Berlin

Nyligen gjorde eleverna i årskurs 3 på samhälls- och ekonomiprogrammet en studieresa till Berlin, Tyskland – men utan att flyga. ”Det var självklart för oss att vi inte kunde ta flyget på en studieresa samtidigt som vi undervisar i hållbarhet” säger Krister Andersson, naturvetenskapslärare på Liljaskolan.

Att ge eleverna erfarenhet av ett annat sätt att resa öppnar också ögonen för de fördelar det faktiskt ger menar Krister.  Eleverna delar lärare Kristers åsikter och är positiva till den alternativa resrutten.

Resan tog så klart totalt sett längre tid men den nya resrutten erbjöd också nya möjligheter. Till skillnad från föregående studieresor som gått med flyg gjordes nu stopp i Göteborg och Kiel. Dessutom ger tåg och färja mycket större möjligheter till socialt umgänge som är ett av de största värdena med en studieresa lägger Krister till. Eftersom att resan gick med nattåg och nattfärja i liggvagn och sovhytter förlorade eleverna förhållandevis lite dagtid.

På plats i Berlin har eleverna bland annat upplevt sevärdheter, museeum och monument. Eleverna gjorde egna utflykter till bland annat Berlin Zoo.

”De har fått uppleva saker som de annars inte skulle fått, som musikquiz på Tysklandsfärjan och tåglektyr på tjeckiska. Det struligaste med resan var nog för mig som organisatör eftersom affärsresebolaget är så dåligt på att boka tågresor generellt och utrikes speciellt” avslutar Krister med.